Prikkelbare Darm Syndroom: tips voor minder buikklachten


Veel mensen kampen tegenwoordig met buikklachten. Naar schatting heeft maar liefst 10 procent van de Nederlanders te maken met het prikkelbare darm syndroom (PDS). Gelukkig zijn deze klachten te verhelpen of te verminderen. In dit blog lees je tips waar je direct mee aan de slag kunt gaan. 
  1. Ondersteun je darmen en immuunsysteem
    Je darmen bevatten een groot deel van je immuunsysteem. Belangrijk om hier dus de aandacht op te leggen. Voor een goede spijsvertering is het belangrijk om voldoende goede bacteriĆ«n in de darmen te hebben. Eet minimaal 400 gram groente per dag en eet of drink iedere dag iets van gefermenteerde voeding als bijvoorbeeld kefir, kombucha, zuurkool of tempeh. Hou de slechte bacteriĆ«n buiten de deur door suikers en zoete producten zo goed als te laten staan. Ook kun je je darmen ondersteunen en herstellen met een goede probiotica. Daarnaast heeft omega 3 ook positieve effecten omdat het helpt immuunreacties en ontstekingen te reguleren.
  2. Drink niet tijdens de maaltijd
    Hoewel het misschien vreemd klinkt, kan drinken tijdens de maaltijd PDS klachten juist verergeren. Vloeistoffen verdunnen het maagzuur, wat de spijsvertering bemoeilijkt. Probeer 30 minuten voor en 30 minuten na de maaltijd niet te drinken.
  1. Kauw iedere hap minimaal 15 keer
    Door goed te kauwen maak je meer speeksel aan. Ons speeksel bevat enzymen die helpen bij de vertering. Bovendien zijn kleinere voedselstukjes makkelijker te verteren, wat bijdraagt aan minder klachten. Ook wanneer je smoothies drinkt of soepen eet is het belangrijk om kauwen. Voeg daarom extra toppings als zaden, bessen of noten toe om het kauwen te bevorderen.  
  1. Verminder Stress
    Stress is een grote trigger voor PDS klachten. Probeer bewust te worden van de momenten waarop je buikpijn ervaart. Herken je een patroon? Krijg je klachten op je werk, tijdens het sporten of juist in het weekend? Door de momenten te identificeren waarop de klachten het vaakst optreden, kun je gerichter zoeken naar de oorzaak. Probeer in deze situaties meer rust te brengen in je systeem (leg die telefoon eens weg tijdens het eten!) en focus op je ademhaling. Bij buikpijn heb je vaak de neiging om sneller te ademen, wat je lichaam in een stressmodus brengt. Dit vermindert de productie van maagzuur en verhoogt de spanning, wat tot meer pijn en klachten leidt. Door dieper te ademen, kun je stress verminderen en het spijsverteringsproces verbeteren.
Hopelijk kunnen deze klachten al wat verlichting bieden. Wil je grondiger aan de slag met je klachten? Nagaan of je mogelijk reageert op bepaalde voedingsmiddelen? Of nagaan of er een disbalans aanwezig is in de darmen? Klik hier voor de mogelijkheden om samen met mij aan de slag te gaan.