De strijd tegen hooikoorts

De lente is in aantocht. De zon gaat wat vaker schijnen, de temperaturen stijgen, en de bloemen beginnen te bloeien. Mijn favoriete seizoen! Echter niet wanneer je last hebt van hooikoorts. In deze blog lees je meer over wat je kunt doen bij hooikoortsklachten.

Hooikoorts, wat is het?

Hooikoorts, ook wel bekend als allergische rhinitis, is een allergische reactie op pollen van grassen, planten en bomen. Bekende symptomen zijn onder andere niezen, traanogen, een loopneus, hoofdpijn, vermoeidheid en soms lichte benauwdheid. In Nederland hebben ongeveer drie miljoen mensen last van hooikoorts.

Immuunsysteem

Hooikoorts ontstaat door een overactief immuunsysteem dat te veel histamine produceert bij contact met pollen. Dit leidt tot ontstekingen van het neusslijmvlies en de typische hooikoortsklachten. Vooral in de lente en zomer, wanneer er veel pollen in de lucht zijn, nemen de klachten toe. Echter kunnen de eerste klachten in februari al beginnen. Begin daarom op tijd met het ondersteunen van je immuunsysteem!

Mijn tips om hooikoorts te verminderen

Voeding

  • Vermijd histaminerijke voeding: Vermijd voedingsmiddelen zoals chocola, varkensvlees, bier, rode wijn, tomaat en kiwi die rijk zijn aan histamine.
  • Eet voeding rijk aan flavonoïden: Flavonoïden zijn antioxidanten en kunnen hooikoortsklachten verminderen. Rijke bronnen zijn paprika, broccoli, citrusfruit, groene thee en rode vruchten.
  • Ontstekingsremmende voeding: Kies wat vaker voor ontstekingsremmende voeding. Hierbij kun je denken aan omega 3 vetzuren welke te vinden zijn in vette vis zoals zalm, haring en makreel. Ook producten als lijnzaad en chiazaad werken ontstekingsremmend. Ook uien, knoflook, kappertjes, boerenkool en appels met schil bevatten quercetine, een krachtige ontstekingsremmer. Kurkuma, een ander ontstekingsremmend middel, kan worden gebruikt in soepen, curry’s en golden milk. Geen visliefhebber? Kies dan voor een goede visolie of algenolie.
     

Darmen

Zorg voor een gevarieerd en gezond dieet. Eet voldoende groenten en fruit (het liefst 400 gram groenten en twee stuks fruit per dag!), gezonde vetten en eiwitten om je darmgezondheid te ondersteunen. Prebiotische voeding zoals kefir, zuurkool, tempeh en kombucha kan helpen bij het herstel van het darmmicrobioom. Wil je de darmen wat extra ondersteunen. Kies dan voor een goede probiotica.

Stress

Minder stress betekent een beter functionerend immuunsysteem en minder hooikoortsklachten. Verminder stress door wat vaker naar buiten te gaan, te mediteren of andere ontspannende activiteiten te doen.

Wil je je hooikoortsklachten ondersteunen met supplementen? Vraag het supplementen advies aan of kies voor een EMB test om na te gaan wat je lichaam op dit moment nodig heeft.